Yeşil inovasyon; çevresel sürdürülebilirlik, ekonomik kalkınma, karbon ayak izinin azaltılması ve ekolojik dengeyi koruma açılarından oldukça önemli bir kavramdır. Çevre dostu bir şekilde gerçekleştirilen üretim süreçlerinde atık yönetimi yapılarak daha az ham madde kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, hem doğal kaynakları korur hem de küresel ısınmanın başlıca sebebi olan sera gazı emisyonunu azaltır. Böylece günümüzde her birey, toplum ve şirketin gerçekleştirdiği dolaylı ve direkt karbon ayak izi azalır. Dilerseniz sıklıkla duyulan bir terim olan karbon ayak izi hakkında daha detaylı bilgi almak için “Küresel Isınmayı Nasıl Önleyebiliriz: Banyoda Su ve Karbon Ayak İzini Azaltma Yolları” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Yeşil inovasyonun yararları aynı zamanda yeşil inovasyonun özellikleridir. Şimdi, bu önemli kavramı daha net açıklayabilmek için eko-inovasyonun özelliklerini başlıklar halinde kısaca inceleyelim.
Sürdürülebilirlik: “Günümüz ihtiyaçlarını karşılanırken, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama kapasitesinin korunması.” anlamına gelen sürdürülebilirlikte temiz üretim odak noktasıdır ve böylece çevresel olumsuz etkiler en aza indirilir.
Kaynak Verimliliği: Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, geri dönüşüm gibi uygulamalar ile atık yönetimi yapılması mevcut kaynakların korunmasını sağlar. Böylece enerji verimliliği artar, ham madde ihtiyacı ve maliyet azalır, doğal enerji kaynakları korunur.
Teknolojik Gelişim: Sürdürülebilir inovasyonun gerçekleşmesi ve ilerlemesi ancak teknolojik gelişim sayesinde mümkün olabilir. Bunu sağlayabilmek adına özellikle şirketlere büyük görev düşmektedir.
Olumlu Sosyal Etki: Yeşil inovasyon, sunduğu tüm çevresel olumlu etkisine ek olarak tüm canlıların yaşam kalitesini artırmaya da odaklıdır.